Nieuws

 

24 juni 2011

Leven aan de grens.
Reflecties op terminale zorg.

Door Carlo Leget en Marinus van den Berg

 

Vrijdag 17 juni. De presentatie van het boek van Marinus van den Berg en Carlo Leget.

 

Frans BaarIn zijn introductie verhaalt Frans Baar, directeur Leerhuis Palliatieve Zorg en specialist ouderengeneeskunde, over lerend werken en werkend leren in de Pallitieve Zorg. In welke mate zijn wij zelf een Leerhuis. Aan de hand van het verhaal over een bezoekende buitenlandse collega wordt duidelijk hoe wij elkaar maar vooral ook onszelf spiegelen. Dat is nodig, om goed te kunnen doorvorsen en doorgronden.

Piet van Leeuwen(l), Carlo Leget(m) en Marinus van den Berg(r)

Piet van Leeuwen, hospice arts, neemt het stokje over en reflecteert op het boek Leven aan de grens. Tijdens een  voettocht in Schotland las hij het boek in manuscriptvorm en al wandelend liet hij diverse bladzijden van het boek achter in het landschap. Een mooi idee. Op humoristische wijze leidt hij het aanwezige publiek langs een aantal mooie passages in het boek. De actualiteit wordt ook niet geschuwd en Van Leeuwen formuleert een aantal pittige,  door de heren Leget en Van den Berg te beantwoorden vragen. Dan is het de beurt aan Marinus van den Berg en Carlo Leget. De laatste bijt het spits af en al snel volgt Van den Berg. De zaal laat zich niet onberoerd waardoor het een levendig geheel wordt. De overpeinzingen van de beide heren worden ,mede door respons van het publiek, verrassend concreet. Uitgeverij Ten Have, hier vertegenwoordigd door Ineke Hogema,  krijgt daarna de kans de heren toe te spreken en te bebloemen.

Het eerste exemplaar voor Stijn Fens(r)

 In ‘Leven aan de grens’ verwijst Van den Berg regelmatig naar de prachtige stukjes van schrijver Kees Fens. Het is dan ook aan diens zoon, Stijn, dat hij het eerste exemplaar overhandigt. Stijn Fens neemt het boekje in ontvangst en in zijn dankwoord komt zijn vader uiteraard ter sprake.

 

Tijd voor een tweede uitreiking, ook ditmaal gaat het om een eerste exemplaar, namelijk de uitreiking certificaat Leerhuis Palliatieve Petra van 't Klooster en Arie KarsZorg aan Petra van ’t Klooster, locatiemanager Cadenza  door Arie Kars, directeur Zorggroep Rijnmond en bestuurslid van Leerhuizen Palliatieve Zorg.

 

Daarna is het tijd voor nog wat muziek door Lara Groen en een drankje en een hapje