Verhalen overzicht

Hoe blijft het vuur van de passie branden?

1 oktober 2015

Twee Amerikaanse artsen hebben vele jaren hun sporen verdiend in de palliatieve zorg. Zij houden zich niet alleen met patiëntenzorg bezig, maar ook met onderwijs, onderzoek, management, prestaties en gezondheidszorgpolitiek. Deze twee oude rotten in het vak vertellen hoe zij het vuur warm kunnen houden; waarom raken ze niet opgebrand? Zij onderscheiden drie bronnen voor hun niet-aflatend enthousiasme.

meer lezen

Zorg voor zorgenden

8 september 2015

Er zijn van die dagen dat het me teveel wordt. Met name de vrijdagen zijn de laatste tijd ietwat berucht aan het worden. Veel consulten, meer dan andere dagen, alsof pas vlak voor het weekeinde iedereen de problemen in het vizier krijgt. Of wij dan willen meedenken met wat en hoe verder. Wij zijn van het Consultatief Palliatief Team: enkele artsen en verpleegkundigen met een korte lijn naar andere disciplines. De artsen zijn werkzaam vanuit highcare hospices, en we zijn consulenten voor de huisartsen en sinds enkele jaren ook in het ziekenhuis. Het aantal consulten groeit gestaag. Niet alleen voor adviezen en ondersteuning rondom sedatie in de laatste dagen en uren, maar het laatste jaar vooral rondom ingewikkelde besluitvorming en advanced care planning.

meer lezen

Vooruitkijken

29 juli 2015

Er meldde zich vandaag een man bij de ontvangst van het hospice.  Hij stelde  op dicteersnelheid zich voor met de initialen van zijn voornaam en zijn achternaam  en direct daarna zijn geboortedatum.  Het was alsof hij dat de laatste tijd al ontelbare keren had gedaan: "Wat zijn uw voorletters, uw achternaam, uw geboortedatum, de postcode en geboorteplaats."  

meer lezen

Ruimte maken voor het andere

1 juli 2015

Waar gaat het nu écht om? Steeds weer die vraag. Een student vroeg me dit recent. En eerlijk gezegd vraag ik het mezelf na al die jaren nog steeds af. Wat kunnen we doen, opdat een patiënt en ook diens naasten er echt wat aan hebben. En dat ook ik zelf er wat uithaal en het op een goede manier kan volhouden. 

meer lezen

Als een gast iets maakt... 

15 juni 2015

Over de betekenis van beeldende begeleiding voor naasten

meer lezen