Verhalen overzicht

Spitsuren

14 februari 2017

Zelf ga ik vandaag van her naar der. Van in de stad naar de rand van de stad, naar terug naar het eerste verpleeghuis en een hospice, naar mijn eigen hospice en naar Leerhuizen en vandaar door naar het ziekenhuis.

meer lezen

Shaloom voor Berlijn

21 december 2016

met het licht van de Shaloom voor alle mensen.

meer lezen

Ik was er niet bij

25 november 2016

Het gebeurt dagelijks.  Mensen sterven  terwijl er niemand bij is. Ook als er wel gewaakt wordt. Het  zijn er meer dan vaak gedacht wordt.  Kunnen veel mensen alleen maar sterven als er niemand bij hen is?  Je kunt er allerlei gedachten over hebben.  Het  voelt altijd anders als het gaat om iemand die je dierbaar is.  ”Ik moest niet blijven, ik  kon wel naar huis gaan,” hadden ze in het ziekenhuis gezegd.

meer lezen

Sterfelijk zijn

17 maart 2016

Soms zijn er van die bijzondere inkijken in ons vak. Gawande geeft in de documentaire "Sterfelijk zijn" zo'n inkijk.

meer lezen

Andere werelden

2 februari 2016

Vanochtend fietste ik in alle vroegte over 'Crooswijk': een dierbare begraafplaats waar verschillende vrienden en bekenden tussen de mooiste bomen, singels, vogels en konijntjes hun laatste plekje kregen. Vele oude en nieuwe graven, en verspreid de gedenktekens voor gevallen burgers, verzetsstrijders en soldaten. Er zijn namen en ontroerende teksten voor jong en oud: 'Rick (...) Een heleboel'. Vandaag valt een bijzonder groot aantal bloemstukken op als een lang lint. De begrafenisondernemer is ze nog aan het schikken: "Voor een jonge man, die vorige week is doodgeschoten", geeft hij aan. "Straks wordt hij begraven. Ja, het worden wel 280 bloemstukken. Wat zou het goed zijn als al die bloemen hadden kunnen voorkomen, dat hij zo jong hier begraven moet worden." Even verderop valt me op dat aan de rand een rij graven in een andere, schuine, richting ligt. Namen afkomstig uit Marokko en Turkije, in Arabische en Nederlandse spelling. Ernaast een nieuw ingericht deel, groot, met ruimte voor vele mensen die hier de komende jaren schuin, richting Mekka, begraven zullen worden. 

meer lezen