Nieuws

illustration

FiniVita

11 juli 2019

Zorgprofessionals nóg beter toerusten voor de zorg aan patiënten en hun naasten in de laatste levensfase. Dat is wat Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg doet. Vanaf 1 september lanceert zij een nieuw initiatief: FiniVita. FiniVita biedt onderwijs voor en door zorgprofessionals volgens een nieuwe, gerichte methode. Hierbij staat de borging in de dagelijkse praktijk voorop. 

meer lezen
illustration

Digitaal Leerhuis: bijna live!

6 juni 2019

In de afgelopen periode is er weer veel werk verzet. Samen met de redactieraad  is het leerpad palliatieve zorg voor zorgprofessionals niveau 3/4 geschreven. Alle videocolleges en drama scenes zijn gefilmd. Het Digitaal Leerhuis is opgezet en gaat 1 september live! Wil je meer zien en lezen? Klik hier voor de laatste update.

meer lezen
illustration

Ontwikkeling Leerpad pallatieve zorg 

28 februari 2019

We zijn gestart met het vormgeven van het leerpad voor verzorgenden en verpleegkundigen niveau 3/4. Het leerpad is een modernisering van de huidige basiscursus palliatieve zorg. Het Digitaal Leerhuis is in ontwikkeling en wordt daarbij onmisbaar. Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met dit project en met wie wij dit doen? Lees snel verder! 

meer lezen
illustration

Update Ontwikkeling Digitaal Leerhuis

13 december 2018

Het is de hoogste tijd om jullie op de hoogte te brengen van alle ontwikkelingen binnen Leerhuizen Palliatieve Zorg (LPZ). De afgelopen maanden hebben we minder naar buiten kunnen brengen dan we hadden gehoopt, maar dat had een goede reden! 

meer lezen
illustration

Onze bijdrage aan een 'Mooi Levenseinde' 

27 september 2018

Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg spijkert de kennis van zorgprofessionals bij. Hoe we dat doen? Daarover vertellen we in de publicatie 'Mooi Levenseinde'.  

meer lezen
illustration

Boekpresentatie '' Beeldende Begeleiding in de laatste levensfase''

9 augustus 2018

Met trots willen wij, namens Karin Brandt, u uitnodigen aanwezig te zijn bij de presentatie van het boek ''Beeldende Begeleiding in de laatste levensfase''. Lees snel verder

meer lezen
illustration

Er komt een Digitaal Leerhuis!

31 juli 2018

De tijd is rijp voor vernieuwing. Vernieuwing binnen de opleiding Palliatieve Zorg die aansluit bij het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg, vernieuwing die ervoor gaat zorgen dat zorgprofessionals binnen de Palliatieve Zorg uniform samen werken en samen leren. In een omgeving die dat gemakkelijk maakt, met inhoud die er toe doet. We behouden praktijkdagen met docenten om ervaringen te delen, te reflecteren en in te zoomen op onderwerpen als communicatie, ethische dilemma’s en zorg voor elkaar. Daarnaast komt er een Digitaal Leerhuis waarin je beeldend kunt leren, 24 uur per dag en overal toegankelijk. Samen resulteert dit in Blended Learning: de traditionele manier van leren (contactonderwijs) wordt gecombineerd met het nieuwe leren (online onderwijs).

meer lezen
illustration

Ik drink op mensen: Kerstwensen en beste wensen voor 2017

21 december 2016

Het zijn op vele fronten onzekere tijden.

meer lezen
illustration

SIGNALERINGSBOX DIGITAAL BESCHIKBAAR

8 december 2016

Het IKNL heeft een zeer bijzonder product ontwikkeld: de Tool Signalering in de palliatieve zorg is nu zeer gebruiksvriendelijk digitaal beschikbaar gesteld.

meer lezen
illustration

Anders kijken, anders leren, anders doen

25 november 2016

Afgelopen donderdag 17 november 2016 heeft de commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen haar tweede advies "Anders kijken, anders leren, anders doen: Grensoverstijgend leren en opleiden in het digitale tijdperk", ...

meer lezen
illustration

Prof dr Frits JG Oostvogel overleden

25 november 2016

Op 14 november 2016 is in Oudewater Frits Oostvogel overleden.

meer lezen
illustration

Project 'Beeldende begeleiding' in Pallium

19 mei 2016

In het laatste nummer van Pallium (2016-2) mochten we een artikel schrijven over het project Beeldende begeleiding. We geven onder meer informatie over het verloop van het project "Beeldende begeleiding van palliatieve patiënten en hun naasten in het hospice" in de acht deelnemende hospices. Wat is geleerd? Wat is ontdekt? Wat zien de hospices als toegevoegde waarde van beeldende begeleiding?

meer lezen
illustration

Verslag Symposium 'Doorzichten over Lijden verlichten'

26 januari 2016

Op 16 december vond in de Arminiuskerk in Rotterdam een inspirerend symposium plaats ter ere van het afscheid van Marinus van den Berg. Lees verder voor een verslag van de dag en de bijdragen van de sprekers.

meer lezen
illustration

Voor u: handreiking voor de verankering van beeldende begeleiding in de palliatieve zorg

12 januari 2016

In december verscheen de vierde en laatste nieuwsbrief over het project 'Beeldende begeleiding in de hospicezorg'. Om de verspreiding van beeldende begeleiding verder te laten gaan is er een handreiking geschreven: 'Kleur in de laatste levensfase, Handreiking voor de verankering van beeldende begeleiding binnen de palliatieve zorg in hospice(unit)s'. Deze handreiking is bedoeld als ondersteuning voor hospices en palliatieve units die beeldende begeleiding een plek willen geven in hun eigen organisatie.

meer lezen
illustration

Doorzichten over Lijden verlichten

12 november 2015

Uitnodiging Symposium en receptie 16 december 2015.

meer lezen
illustration

Derde nieuwsbrief project Beeldende Begeleiding

24 september 2015

Karin schrijft in deze derde nieuwsbrief over hoe het project Beeldende Begeleiding tot september verlopen is. Ook benieuwd? Lees hier meer. 

meer lezen
illustration

Nieuwsbrief project Beeldende Begeleiding

16 juni 2015

Bent u ook benieuwd naar het laatste nieuws over het project Beeldende Begeleiding? We vertellen u graag hierover in deze tweede nieuwsbrief. 

meer lezen
illustration

Aankondiging filmvertoning 'Voor de stilte'

15 juni 2015

Voor de stilte toont het leven van zeven stervende mensen in het hospice. Ze delen hun persoonlijk verhaal, hoop, overtuigingen en geloof. Ieder handelt met zijn eigen angsten en zicht op de naderende dood.

meer lezen
illustration

Tandemproject

11 juni 2015

Er is steeds meer aandacht voor geestelijke zorg in de eerste lijn. In het voorjaar van 2015 is daarom, in samenwerking met Gezondheidscentrum Levinas, een training georganiseerd voor huisartsen en geestelijke verzorgers. Tijdens deze ?Tandem-bijeenkomsten? is besproken hoe er kan worden samengewerkt en doorverwezen, in welke situaties geestelijke zorg wordt ingeschakeld en hoe dit logistiek en financieel kan worden georganiseerd. In Gezondheidscentrum Levinas is deze samenwerking al tot stand gekomen, vanuit deze praktijkervaring kwam de training tot stand. In dit nieuwsbericht een weergave van de manier waarop de geestelijk verzorger in het gezondheidscentrum wordt geïntroduceerd. 

meer lezen
illustration

Nieuwsbrief project Beeldende Begeleiding

11 mei 2015

Onlangs verscheen de eerste nieuwsbrief van het project 'Beeldende Begeleiding in de hospicezorg'. U kunt deze nieuwsbrief hier terugvinden. Meer informatie over het project vindt u hier. 

meer lezen
illustration

Gratis abonnement E-PAL

29 april 2015

Laagdrempelig toegang krijgen tot wetenschappelijke literatuur over palliatieve zorg? Neem dan een gratis abonnement op E-PAL.

meer lezen
illustration

Rijnmond staat stil met Lara Groen

31 maart 2015

Eind 2014 sprak RTV Rijnmond voor het programma 'Rijnmond staat Stil' met Lara Groen, over muziektherapie in de palliatieve zorg.

meer lezen
illustration

Tandem / Op luisterspreekuur bij de geestelijk verzorger

15 december 2014

meer lezen
illustration

Subsidie FAW voor Tandemproject!

8 december 2014

Het FAW is akkoord met de subsidieaanvraag voor het tandemproject. Hierdoor zijn de kosten voor deelname aan de workshop 'Huisartsen en geestelijk verzorgers hebben wat aan elkaar!' uitgekomen op 150,- pp.

meer lezen
illustration

Tandemproject: Huisartsen en geestelijk verzorgers hebben wat aan elkaar! 

25 november 2014

Op 20 januari start de workshop 'Tandem' over de samenwerking tussen huisartsen en geestelijk verzorgers.

meer lezen
illustration

Beeldende begeleiding in de hospicezorg

5 november 2014

Twee weken geleden kregen we het positieve bericht dat we van het KWF een subsidie toegekend hebben gekregen. Het is een aanmoedigingssubsidie voor nieuwe Initiatieven voor Patiënten ondersteuning, waardoor Leerhuizen Palliatieve Zorg met Karin Brandt, beeldend begeleider en docent bij LPZ, het project  "Beeldende begeleiding van palliatieve patiënten en hun naasten in het hospice" kan starten. Daar zijn we blij mee! 

meer lezen
illustration

Uitnodiging kenniscafé: Levensverhalen

9 september 2014

Het is de missie van Laurens om ouderen zo zelfstandig en betekenisvol mogelijk te laten leven. Eén manier om dit te doen is aansluiten bij iemands levensverhaal.

meer lezen
illustration

Congres 'Dignity and Existential Suffering at the End of Life'

24 juli 2014

Op 3 en 4 november vindt in Mainz (Duitsland) een conferentie plaats over 'Dignity and Existential Suffering at the End of Life'. Dr. Harvey Max Cochinov, die de 'Dignity Therapy' ontwikkelde, zal verschillende lezingen geven. Hij is een zeer inspirerend deskundige, heeft een boeiend visie op 'dignity' en reikt concrete handvaten aan. Van harte aanbevolen voor alle professionals die werkzaam zijn in de palliatieve zorg. 

meer lezen
illustration

Fotoverslag Symposium 'Vakmanschap beproefd'

23 juli 2014

In het vorige nieuwsbericht heeft u kunnen lezen over het Symposium wat op 10 juni plaatsvond ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Leerhuizen Palliatieve Zorg. Hieronder een impressie in beeld. Met dank aan Yvonne van Wely (fotograaf Cadenza) voor de foto's. 

meer lezen
illustration

Symposium 'Vakmanschap beproefd'

12 juni 2014

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan organiseerde Leerhuizen Palliatieve Zorg afgelopen dinsdag, 10 juni, een bijeenkomst voor partners, docenten en relaties. Samen hebben we nagedacht over vakmanschap in de palliatieve zorg.

meer lezen
illustration

10-jarig bestaan

10 juni 2014

Vandaag, 10 juni, viert Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg haar 10-jarig bestaan! Door ontwikkeling & innovatie, onderwijs & implementatie en door onderzoek is en wordt gewerkt aan de verbetering en verdieping van vakmanschap en samenwerking in de palliatieve zorg.

meer lezen
illustration

Versterven is echt niet verhongeren

13 mei 2014

Goede palliatieve zorg is en blijft mogelijk, onafhankelijk van de bezuinigingen, vinden Frans Baar en anderen. Zij schreven een reactie op het artikel 'Dan ben je oud en krijg je geen water' waarin Guus van Schöll betoogde dat Nederland onzorgvuldig is met het stervingsproces (NRC, 26 april). 

meer lezen
illustration

Workshop voor huisartsen: Palliatieve Sedatie in het licht van de actualiteit

18 maart 2014

Palliatieve sedatie en euthanasie. De media staan er bol van. Naar aanleiding van deze actuele ontwikkelingen hebben verschillende huisartsen ons om een workshop verzocht. Palliatieve sedatie is vaak moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. Niet alleen door de besluitvorming, maar ook technisch gezien. Gemiddeld krijgt een huisarts zo'n twee keer per jaar te maken met deze medische handeling.

meer lezen
illustration

Global Atlas of Palliative Care

18 februari 2014

Recentelijk hebben de World Health Organization en de Worldwide Palliatieve Care Alliance the Global Atlas of Palliative Care gepubliceerd.

meer lezen
illustration

Euthanasie en sedatie: hoe zit het nou?

15 november 2013

Lees hier het interview met Kees Goedhart uit het Friesch Dagblad, over het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie. De zaak-Tuitjenhorn maakt de discussie over invulling van het levenseinde actueel.

meer lezen
illustration

Enquete palliatieve zorg ziekenhuizen

22 oktober 2013

Uit een enquete van IKNL en Leerhuizen Palliatieve zorg blijkt dat steeds meer ziekenhuizen initiatieven nemen om de palliatieve zorg te verbeteren.

meer lezen
illustration

Stand van zaken Palliatieve Zorg in ziekenhuizen

23 juli 2013

De ontwikkeling van de -Handreiking voor de ontwikkeling, implementatie en verankering van een programma palliatieve zorg in grote organisaties- is aanleiding geweest....

meer lezen
illustration

Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie

4 juli 2013

Op 7 oktober 2013 in Lunteren. Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie. Contactgericht werken in de laatste levensfase.

meer lezen
illustration

12 juni 2013 Presentatie Handreiking voor de ontwikkeling, implementatie en verankering van een programma palliatieve zorg

9 juni 2013

In grote organisaties.... De Handreiking kan professionals, managers, medische staven, raden van bestuur ondersteunen om werk te maken van de (verdere) ontwikkeling, verbetering en verankering van palliatieve zorg in hun organisaties.

meer lezen
illustration

PaTz Symposium 18 juni 2013

9 juni 2013

Wanneer start de palliatieve fase? Voor geinteresseerden in palliatieve zorg,huisartsen en wijkverpleegkundigen en natuurlijk voor alle deelnemers aan het PaTz-projectStichting

meer lezen
illustration

Manifest van Betekenis

29 maart 2013

Met dit manifest vragen de coalitiepartners de politiek een cultuuromslag te stimuleren gericht op het opener en bewuster omgaan met oud worden, sterven en dood.

meer lezen
illustration

Samenwerking eerste lijn Palliatieve Zorg

12 maart 2013

Samenwerking eerste lijn Palliatieve Zorg, een boeiend artikel in Nederlands-Vlaams Tijdschrift voor Palliatieve Zorg 2012 (12) en meer nieuws.....

meer lezen
illustration

Landelijke Congres Palliatieve Zorg in de GGZ

6 maart 2013

Palliatieve zorg aan mensen met een psychiatrische achtergrond stelt hulpverleners vaak voor extra complexe problemen.

meer lezen
illustration

Geleid door lijden

29 januari 2013

Berthlehemlezing door Frans Baar. Hoe vanzelfsprekend hoort de dood nog bij het leven?

meer lezen
illustration

Verstilde woorden

12 oktober 2012

Poetische woorden voor afscheid nemen en rouw dragen .....

meer lezen
illustration

Spirituele Masterclass 2013

10 oktober 2012

In het vroege voorjaar van 2013 weer op het programma. Nu multidiciplinair. Aandacht voor spiritualiteit in de palliatieve zorg....

meer lezen
illustration

Celebrating Care Homes 2013

3 september 2012

This two-day conference showcases examples of exemplary practice and research in care homes. It demonstrates what can be achieved by staff who embrace the challenges of caring for very frail older people at the end of life.....

meer lezen
illustration

In gesprek over Leven en Dood

27 augustus 2012

Aan de vooravond van de dag van de palliatieve zorg organiseert het NZPR....

meer lezen
illustration

Van autonomie naar afhankelijkheid

27 augustus 2012

meer lezen
illustration

Gewoon dood, de zorg voor ongeneeslijk zieken thuis

3 augustus 2012

In vervolg op de film -Als je niet meer beter wordt-, is onlangs de film -Gewoon dood, de zorg voor ongeneeslijk zieken thuis- gereed gekomen.

meer lezen
illustration

Eerst bouwen, dan rouwen. Kia kaha.

26 april 2012

Het is ruim 20 maanden geleden dat de eerste aardbeving plaatsvond. Inmiddels hebben we er ruim 11000 achter de kiezen.....

meer lezen
illustration

Behoefte aan scholing Palliatieve Zorg

25 april 2012

In de Telegraaf van 20 april 2012 verscheen artikel over de behoefte aan scholing in Palliatieve Zorg....

meer lezen
illustration

Verdiepingscursussen door Jan Keij

10 februari 2012

Jan Keij, gewaardeerd docent van "Lijden en dood in de filosofie" geeft op veler verzoek ....

meer lezen
illustration

Empathie voor Pijn van anderen

20 januari 2012

Op vrijdag 16 december 2011 verdedigde Anneke Boerlage haar proefschrift "Having a feel for Others' Pain" in Rotterdam.

meer lezen
illustration

State of Art Palliatieve Zorg

9 januari 2012

Op 12 januari heeft zorgorganisatie Florence, een van de participanten binnen Leerhuizen Palliatieve Zorg...

meer lezen
illustration

De energie die een dode achterlaat

12 december 2011

"Ja, ik geloof echt dat de doden een bepaalde energie voor ons achterlaten."Het is de laatste zin van de

meer lezen
illustration

De dood leeft

8 november 2011

Wij kennen het leven niet, hoe kunnen wij de dood dan begrijpen? (Confucius) Hoe mensen omgaan met het overlijden van een dierbare of de eigen naderende dood is afhankelijk van levensbeschouwing, religie, status en persoonlijke ervaringen.

meer lezen
illustration

Nietzsche als opvoeder

30 oktober 2011

Jan Keij, filosoof en docent van onze cursus 'Lijden en dood in de filosofie' heeft een nieuw boek geschreven. Met daarin een integrale en inzichtelijke uitleg van Nietzsches filosofie. Maar ook nodigt het boek de lezer expliciet uit om deze filosofie onmiddellijk op zichzelf te betrekken, zonder die simpelweg ten voorbeeld te nemen....

meer lezen
illustration

Masterclass 2012 IKNL, MCL en Leerhuizen Palliatieve Zorg

30 september 2011

7e Masterclass Spiritualiteit en geestelijke verzorging in de palliatieve zorg.Een programma oorspronkelijk gericht op geestelijk verzorgers met praktijkervaring in de palliatieve zorg, nu ook open voor artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en leidinggevenden met praktijkervaring in de palliatieve zorg.....

meer lezen
illustration

Themamiddag: Leven aan de grens

24 juni 2011

Een gedachtenuitwisseling tussen Marinus van den Berg en Carlo Leget. Marinus is geestelijk verzorger, schrijver en spreker. Zijn rode draad: omgaan met de (aanstaande) dood. Carlo is universitair hoofddocent zorgethiek en schrijft over stervenskunst. De een reageert op de dagelijkse overdenkingen van de ander.....

meer lezen
illustration

Een brievenboek: Leven aan de grens. Reflecties over terminale zorg.

10 juni 2011

Marinus van den Berg en Carlo Leget schreven samen een brievenboek. De persoonlijke briefwisseling bestaat uit reflecties op het leven in de laatste fase. De boekpresentatie vond op vrijdag 17 juni 2011 plaats in Regionaal Palliatief Centrum Cadenza.

meer lezen
illustration

NIEUW bij Leerhuizen:Bewegen rond het sterfbed

1 juni 2011

Een masterclass voor artsen en verpleegkundigen. Door gewonnen inzichten meer vertrouwen in eigen handelen. Door een interactieve aanpak wordt bewuste kwaliteit en onbewuste kracht gestimuleerd.

meer lezen
illustration

Basisscholing Palliatieve Zorg verzorgenden/verplegenden 3 en 4

25 maart 2011

In samenwerking met Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam e.o. en het Integraal Kankercentrum Nederland, locatie Rotterdam wordt een basiscursus palliatieve zorg voor verzorgenden en verplegenden georganiseerd.....

meer lezen
illustration

Leergang Ouderengeneeskunde

16 maart 2011

Leergang Ouderengeneeskunde is een initiatief van Verenso en de nascholingsinstituten Boerhaave, GERION, Heyendael, Leerhuizen Palliatieve Zorg en Wenckebach.....

meer lezen
illustration

Website vernieuwd, cursusagenda 2011 en twee nieuwe BLOGS

20 december 2010

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de vernieuwing van onze website en onze huisstijl.

meer lezen
illustration

Onderwijs als theater ...

19 november 2010

Donderdag 25 november beloofde een boeiende avond te worden. Van "Hoe houden we het vol?" naar "Hoe kunnen we elkaar blijven inspireren?"

meer lezen